Domene

Domena – kako izabrati najbolju?

domene

Odabir domene je sličan proces odabiru imena vaše tvrtke – zahtijeva puno razmišljanja i razmatranja. Domena je identitet vaše tvrtke na webu. Pri odabiru domene ona ne samo da mora odgovarati vašem poslovanju, nego mora biti lako pamtljiva.

Kako izabrati domenu koja daje rezultate?

Kroz ovaj tekst ćemo vam pokušati približiti nekoliko stvari o kojima biste trebali razmisliti pri odabiru domene.

1. Domena mora biti lako pamtljiva

Odabir domene koja se lako pamti je ključno za uspjeh na internetu. Ako je domena komplicirana, moguće je da ju korisnik neće zapamtiti te će odustati od ponovne posjete stranice. Još jedna bitna stvar je usmena predaja. Želite da vaši trenutni kupci što lakše predlože vašu web stranicu svojim prijateljima. Lako pamtljiva domena će im olakšati posao.

U kontekstu prethodno rečenog, bolje je da domena bude što kraća – optimalna duljine je između 6 i 14 znakova. Ako je vaša domena predugačka i zbunjujuća, velika je vjerojatnost da će je korisnik pogrešno upisati u svoj internet preglednik nakon čega će odustati od posjete vašeg weba. Rezultat je isti kao i u prethodnom odlomku – gubitak web prometa i potencijalnog prihoda.

2. Koristite ključne riječi

Pokušajte koristiti ključne riječi koje opisuju vaše poslovanje i usluge koje nudite. To je posebno bitno ako je vaše poslovanje ograničeno određenom lokacijom ili uslugu dajete samo lokalno. Npr. ako se bavite iznajmljivanjem smještajnih kapaciteta u Umagu, razmislite o domeni apartmani-umag.com ili sobe-umag.hr. Bitno je da se naziv lako pamti i da korisnik jasno zna o čemu se radi.

3. Izbjegavajte brojeve i crtice

Korištenje brojeva i/ili crtice (-) u domeni treba izbjegavati jer često zbunjuju korisnike. Posebice se to odnosi na brojeve. Uzmimo za primjer da imate broj 5 u domeni. To bi moglo zbuniti korisnika koji neće biti siguran treba li broj upisati brojčano (5) ili slovima (pet). Crtica (-) nije toliko problematična. Iako ju treba izbjegavati, nije na odmet promisliti može li crtica poboljšati čitljivost. Npr. www.apartmani-umag.com izgleda puno bolje od www.apartmaniumag.com. Stoga, ako poboljšava čitljivost, razmislite o uporabi crtice no samo u situacijama kada je neophodna.

4. Odaberite valjanu ekstenziju

Svaka domena ima svoju ekstenziju. Npr. u medianno.com – medianno je ime domene, a .com je ekstenzija.

Svaka pravna osoba registrirana u RH ili fizička osoba koja obavlja samostalnu djelatnost u RH ima pravo na jednu besplatnu .hr domenu. Za registraciju takve domene potrebno se obratiti CARnetu gdje ćete morati predočiti valjanu potvrdu da zadovoljavate gore navedene uvjete.

Od ostalih ekstenzija najpopularnija, najprepoznatljivija i najpristupačnija je .com ekstenzija koja se, prema statistikama, koristi na preko 40% svih web stranica na svijetu. Poprilično je pristupačna pa se tako, ovisno o mjestu gdje kupujete domenu, može kupiti za cijenu između 70kn i 90kn.

Zaključak

Za kraj, ostaje nam da u nekoliko natuknica ponovimo sve prethodno napisano:

  • izaberite kratak (6-14 znakova) i lako pamtljiv naziv domene
  • za naziv je najbolje koristiti ime tvrtke, marke ili ključnu riječ
  • za ekstenziju najbolje je izabrati .hr ili .com
  • izbjegavajte brojeve u nazivu
  • crtice koristite samo kada je neophodno