Wordpress

TOP5 pluginova za WordPress blog

Imate blog temeljen na WordPress CMS-u, ali niste zadovoljni sa svim funkcionalnostima koje pruža? Plugin proširuje mogućnosti WordPressa. Na službenoj bazi možete naći preko 54 tisuće pluginova raznih funkcionalnosti, no mi ćemo se ovom prilikom fokusirati na one koji su “must-have” kada su u pitanju blogovi.

1. Yoast SEO

Yoast SEO plugin

Jedna od najvažnijih stvari kada su u pitanju ne samo blogovi, već i web stranice općenito, jest da ih korisnici lako nađu pretraživajući putem Googlea. Shodno tome, na blogu je potrebno imati dobro odrađenu SEO optimizaciju.

Tu nam uskače plugin Yoast SEO pomoću kojega možete urediti one osnovne postavke. Osim općenitih SEO postavki vašeg bloga, posebna pozornost stavljena je na optimizaciju članaka. Tako će vam plugin, nakon što upišete ključnu riječ članka, davati smjernice kako biste taj članak što je moguće više prilagodili SEO pravilima.

Osim besplatne, plugin ima i plaćenu verziju. Ako ste tek počeli s bloganjem, besplatna verzija će biti dovoljna. No, za $79 možete dobiti neke vrlo zanimljive značajke.

2. Akismet Anti-Spam Plugin

Iza razvoja ovog plugina stoje nitko drugi nego developeri samog WordPressa. Ako želite čuti feedback zajednice te u sklopu bloga imate uključene komentare, prevencija spam komentara je bitan dio posla kojeg želite napraviti. Akismet Anti-Spam plugin radi točno to – drži spammere dalje od vašeg bloga.

Plugin pregledava i filtrira svaki komentar koji je napisan na vašem blogu te pruža informacija o svakom izbrisanom komentaru (npr. koliko je komentara izbrisano od strane moderatora, a koliko od strane plugina). Također možete vidjeti broj odobrenih komentara za svakog korisnika, pregledati linkove koji se ostavljani u komentarima te hrpu drugih stvari.

Najbolje od svega – plugin je besplatan. Postoje, naravno, i plaćene verzije no one se odnose na napredne statistike, podršku te korištenje plugina na komercijalnim web stranicama.

3. WP Super Cache

wp super cache plugin

Danas je brzina web stranice jednostavno sve. Ako vam je blog spor, mala je mogućnost da će se ljudi zadržavati na njemu. Uz plugin WP Super Cache, ubrzati vaš blog je lakše nego ikad.

Plugin je besplatan i lak za korištenje. Radi na principu d agenerira statičke HTML datoteke temeljenih na vašem dinamičkom WordPress blogu što znači da će web server koristiti te datoteke umjesto procesuiranja težih i sporijih PHP sripta.

WP Super Cache plugin je ključna stvar kod svakog website administratora koji želi ubrzati rad web stranice.

4. UpdraftPlus WordPress Backup Plugin

Ništa nije više frustrirajuće od mogućnosti gubljenja stvorenog sadržaja zbog problema tijekom ažuriranja bloga ili slučajne pogreške tijekom izmjene koda.

Srećom, postoje pluginovi pomoću kojih možete bezbolno napraviti backup sadržaja. Jedan od takvih je UpdraftPlus WordPress Backup Plugin. Pomoću njega možete unaprijed odraditi datume i vrijeme backupa podataka te tako bez previše straha raditi na sadržaju bloga.

Sve što trebate je kliknuti install i prepustiti brige pluginu koji će sve podatke s bloga sačuvati u cloudu.

5. WordFence Security

wordfence security plugin

Sigurnost je važna stavka svake web stranice pa tako i vašeg bloga. Broj hakerskih napada se svake godine povećava, a tako se razvijaju i mjere sigurnosti.

WordFence Security plugin nudi besplatnu i plaćenu verziju, a neke od mogućnosti koje alat pruža su sljedeće:

  • provjera i popravak datoteka ključnih za rad WordPressa
  • skeniranje virusa, malwarea i propusta u kôdu stranice i ostalih pluginova
  • firewall koji omogućuje blokiranje pristupa, lažnih alata za indeksiranje, blokiranje IP adrese…
  • praćenje prometa u stvarnom vremenu koji uključuje čitače RSS feeda, alate za indeksiranje od strane Googlea i ostalih botova
  • email obavijesti o kritičnim problemima

Ako ste zabrinuti oko sigurnosti vašeg bloga, WordFence Security plugin će vam omogućiti da mirno spavate.